Nieuws

Standpunt van de overheid aangaande Generatieve AI (Artificial Intelligence)

De afgelopen maanden zijn er vele discussies gevoerd rondom Artificial Intelligence. Toepassingen als ChatGPT (Open ai), Bard (Google) en Copilot (Microsoft, voormalig Bing) maken de tongen los. Is het een zegen of een vloek? Is het weer een nieuwe toepassing die voornamelijk door criminelen zal worden misbruikt om de ''goedwillenden'' te benadelen? Wat kunnen en mogen overheden als het gaat om toepassing van AI tijdens het doorzoeken van de enorme databestanden van burgers en organisaties waarover zij beschikken? Welke risico's worden, al dan niet bewust, genomen en gelopen? 

Zoals met alle nieuwe ontwikkelingen die nog niet volwassen zijn: er zullen ''kinderziektes'' zijn en ja, er zijn risico's....... De vraag is echter altijd, hoe groot de impact van het falen van het systeem is, of wij dan de effecten als aanvaardbaar beschouwen of niet en of we er vervolgens iets mee moeten in termen van beperkende, mitigerende maatregelen. Hierover heeft de Nederlandse overheid nu een standpunt ingenomen. Ja, er zijn risico's, onder andere op het gebied van privacy. En de overheid zelf heeft natuurlijk ook wat negatieve ervaringen met betrekking tot het inzetten van algorithmes, denk aan de toeslagenaffaire. 

Vandaar dat Alexandra van Huffelen, Staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, met onder andere digitalisering in haar portefeuille, op 11 december jongstleden het ''Voorlopig standpunt voor Rijksorganisaties bij het gebruik van generatieve AI" heeft gepubliceerd. De eerste doelgroepen zijn alle departementen en rijksorganisaties. De bedoeling is om dit op korte termijn overheidsbreed te implementeren. 

Wilt u het gehele document lezen? Open dan de attachment: https://open.overheid.nl/documenten/814ad0a2-7e14-4fc4-8dac-1d4a3e0b02ba/file

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen