Nieuws

Verklaring Omtrent Risicomanagement (VOR) gelanceerd

Risicomanagement en verslaglegging binnen bedrijven en organisaties is een vak wat steeds belangrijker wordt bij vele sectoren. In Nederland wordt deze noodzaak maar weer bevestigd in de vorm van twee belangrijke ontwikkelingen: de Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

De VOR, een nieuwe toevoeging aan de Nederlandse Corporate Governance Code, is in december 2023 geïntroduceerd en wordt een verplichte component voor beursgenoteerde bedrijven dat start op of na 1 januari 2025. Het is een verklaring waarin het bestuur van een organisatie moet rapporteren over de risico's die het bedrijf loopt en de maatregelen die worden getroffen om deze te beheersen.

Parallel aan de VOR staat de CSRD, een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsrisico's en -kansen. Deze richtlijn is van toepassing vanaf 2024 en heeft een breed bereik, dat niet alleen beursgenoteerde ondernemingen omvat, maar ook andere grote bedrijven die van invloed zijn voor de publieke markt.

Lees het gehele artikel op: https://riskworld.nl/kennis/wet-regelgeving/nieuwe-normen-vor-csrd-uitgelegd 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen