Nieuws

Na een jaar oorlog in Oekraïne trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen

Aan de oorlog in Oekraïne gerelateerde digitale aanvallen hebben vooralsnog niet gezorgd tot grote verstoringen in Nederland. Aanvallen die zijn uitgevoerd hebben een tijdelijk en lokaal effect gehad. Dat blijkt uit de analyse van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Samen met nationale en internationale partners detecteert en analyseert het NCSC 24/7 cyberdreigingen die mogelijkerwijs verband houden met de oorlog in Oekraïne. Op basis van die inzichten trekt het NCSC samen met cybersecuritypartners vanuit de Nederlandse overheid vier belangrijke cybersecuritylessen voor bedrijven en organisaties in Nederland.

De vier belangrijkste lessen zijn:

  1. Opleving hacktivisme: Hacktivisten zijn nadrukkelijk aanwezig in de context van de Russische invasie van Oekraïne en voeren verstorende digitale aanvallen uit.
  2. Rol private organisaties: Private organisaties spelen een belangrijke rol in de digitale oorlog om de digitale weerbaarheid van (Oekraïense) organisaties te verhogen en vitale diensten toegankelijk te houden.
  3. De basis op orde: De snelle escalatie van de oorlog laat zien hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op een toekomstige en snel escalerende cybercrisis.
  4. Keteneffecten: Cyberaanvallen beperken zich niet tot landsgrenzen en kunnen internationaal effect hebben. 

Lees hier het hele artikel:  https://www.ncsc.nl/actueel/nieuws/2023/februari/21/na-een-jaar-oorlog-in-oekraine-trekt-het-ncsc-vier-belangrijke-cybersecuritylessen

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen