Nieuws

Duizenden bedrijven slachtoffer van afpersing met gijzelsoftware

Duizenden bedrijven slachtoffer van afpersing met gijzelsoftware - https://nos.nl/l/2485360 Kennelijk bestaat er nog een grote kloof tussen #bewustzijn en #gedrag. Iedereen praat over #cyberrisico, maar deze statistieken bewijzen nog een hoog nimby gehalte. "mij overkomt dat niet ". Wordt eindelijk wakker! #cybercriminelen liggen op jouw deurmat. Anders gezegd: hangen aan de aan/uit knop van jouw connected devices. Zij gaan AAN, zodra jijzelf aan gaat. #awareness #cybersecurity #risicomanagement #resilience #weerbaarheid

Zo'n 6000 bedrijven zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met gijzelsoftware, blijkt uit cijfers van het CBS. Ongeveer twee derde van de slachtoffers is zzp'er. Dat komt mogelijk doordat zij minder middelen hebben om zich te beschermen tegen gijzelprogramma's.

Bij een aanval met gijzelsoftware worden ICT-systemen van een bedrijf of particulier geïnfecteerd met een computerprogramma dat de gegevens in het systeem versleutelt waardoor ze ontoegankelijk zijn. De criminelen eisen losgeld om de de versleuteling op te heffen.

Zzp'ers betaalden bijna nooit losgeld, meldt het CBS. Bij bedrijven met meerdere medewerkers betaalde 1 op de 10 geld om weer bij gegevens te komen. Vooral kleine bedrijven betaalden losgeld. In meer dan de helft van de betalingen bedraagt het losgeld meer dan de helft van de jaaromzet van het bedrijf. Maar gegevens kregen de meeste daarna niet terug.

 

Lees meer op https://nos.nl/artikel/2485360-duizenden-bedrijven-slachtoffer-van-afpersing-met-gijzelsoftware  

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen