Nieuws

ChatGPT: kans of risico?

ChatGPT: kans of risico?

De afgelopen weken is er in verschillende kringen nogal wat reuring ontstaan rondom de nieuwe, AI gedreven chatbot ChatGPT. De meeste antwoorden, ook op complexe vraagstukken, blijken verrassend goed en ondanks de disclaimer dat alle respons van de chatbot moeten worden geverifieerd, zullen veel gebruikers dankbaar vertrouwen op de razendsnel gegenereerde antwoorden op vragen. In diverse media komen uitspraken langs zoals “Dit is de nieuwe Google”, “ChatGPT is net zo revolutionair als de uitvinding van de boekdrukkunst door Gutenberg” en de New York Times schreef op 22 december jongstleden: “It’s got a devastating sense of humor, a stunning capacity for dead-on mimicry, and it can rhyme like nobody’s business. Then there is its overwhelming reasonableness”.

En inderdaad, ChatGPT levert prachtige respons op vragen binnen een willekeurig domein. Denk aan voorstellen voor marketing communicatie, blog content, de wijze waarop kan worden geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen. Zelfs voor technische onderwerpen draait de chatbot zijn handen niet om en komt binnen 15 seconden met onderstaand antwoord op de vraag waarom mijn motor onregelmatig loopt:

 

mijn motor loopt onregelmatig, wat kan het probleem zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom een motor onregelmatig zou kunnen lopen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  1. Problemen met de verstelling van de ontsteking: Als de ontsteking niet correct is afgesteld, kan dit leiden tot een onregelmatige motorwerking.
  2. Problemen met de verbrandingskamer: Als er bijvoorbeeld te veel olie of kooldioxide in de verbrandingskamer aanwezig is, kan dit ook leiden tot een onregelmatige motorwerking.
  3. Problemen met de brandstofinjectie: Een defecte brandstofinjectie kan leiden tot onregelmatige brandstofverdeling en daarmee een onregelmatige motorwerking.
  4. Problemen met de luchtfilter: Een verstopte luchtfilter kan leiden tot een verminderde luchttoevoer naar de motor, waardoor deze onregelmatig gaat lopen.
  5. Problemen met de bougie: Een defecte bougie kan leiden tot een slechte ontsteking, waardoor de motor onregelmatig gaat lopen.

Het is aangeraden om een professioneel te raadplegen om het probleem te diagnosticeren en te verhelpen.

 

Ook in het IT domein bewijst ChatGPT een krachtig hulpmiddel te zijn. Naast het beantwoorden van vragen die men normaal aan een helpdesk stelt (en waar vaak dagen moet worden gewacht op een antwoord), genereert ChatGPT ook scripts en werkende functionaliteit als het gaat om software ontwikkeling.

En hier belanden we langzamerhand  ook in het risico domein. Ook partijen zonder goede bedoelingen hebben met ChatGPT een geducht instrument in handen. Malware, Phishing scripts, Ransomware, het rolt allemaal net zo makkelijk uit de chatbot als alle bonafide oplossingen. Los van de competentie om de output van ChatGPT te kunnen verifiëren of valideren, hoef je strikt genomen geen IT kennis meer te hebben om (stukjes) software te ontwikkelen. Bovendien krijg je maatwerk: direct antwoord op jouw vraag. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Darkweb, waar je meestal vervalt in een aantal generieke oplossing voor bijvoorbeeld malware of ransomware. Als proef hebben wij bijvoorbeeld enkele vraagstukken uit een praktijktoets software ontwikkeling binnen een cybersecurity masteropleiding voorgelegd. Op basis van de ChatGPT output zou een student zijn geslaagd….. 

Oftewel, zoals veel nieuwe toepassing, ze kunnen ten goede en ten kwade worden aangewend. ChatGPT biedt ontegenzeggelijk heel veel kansen, maar is tegelijkertijd niet zonder risico’s. Ik hoop dat u als lezer uw voordeel ermee doet. Voor meer hierover: lees de ChatGPT tutorial op onze website https://www.gvrm.nl/nieuws/

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen