Nieuws

Nota Risicomanagement en weerstandsvermogen 2024

Nota Risicomanagement en weerstandsvermogen 2024

 

Gemeenten hebben in toenemende mate met onzekerheden te maken. Risico’s kunnen forse financiële gevolgen (en daarmee ook beleidsmatige gevolgen) hebben en er zijn risico’s die de realisatie van doelstellingen in de weg kunnen staan. Daarmee zijn risico’s dus een belangrijk onderwerp voor sturing.

Het wettelijk kader voor deze nota ligt besloten in het ‘Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV)’ Het BBV bevat voorschriften voor de inrichting van de begroting en de jaarstukken. Eén van de verplichtingen is het opnemen paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing. Met het vaststellen van deze nota wordt het beleid voor de komende periode vastgelegd. Vervolgens wordt in de verplichte paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing van de begroting en de jaarrekening een actueel beeld opgenomen. Op deze wijze kan jaarlijks worden gestuurd op de actualiteiten.

De regeling gaat echter veel verder dan uitsluitend financiële risico’s. Tot de risicodomeinen die moeten worden beoordeeld teneinde het weerstandsvermogen vast te stellen, behoren onder meer IT (cyber) risico’s, gebouwen en andere activa, producten, personeel/Arbo, letsel/veiligheid, milieu et cetera. Voor ieder van de in de regeling genoemde domeinen dient een gemeente op gestructureerde wijze een risicomanagement proces te doorlopen en op basis van de uitkomsten van het assessment passende maatregelen te formuleren. Voor veel gemeenten zal dit een uitdaging blijken te zijn.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze regeling? Neem dan contact op met het genootschap voor Risicomanagement.

Lees hier de complete regeling: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR707816/1

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen